Stenvall: ”Maalaan kunnes sota loppuu”

Taidemaalari Kaj Stenvallin laaja Ukraina-aiheinen näyttely aukeaa yleisölle perjantaina 16.6. Turussa. Näyttelyssä on esillä 122 maalausta, joissa kuvataan Venäjän aloittamaa sotaa aina Krimin valtauksesta vuonna 2014 alkaen. Näyttely on kannanotto rauhan puolesta ja hyökkäyssotaa vastaan sekä tuen osoitus Ukrainan taistelulle.

Suurin osa teoksista liittyy helmikuussa 2022 alkaneeseen hyökkäyssotaan ja sen keskeisiin henkilöihin, ja useat maalaukset kuvaavat Venäjän presidentti Vladimir Putinia. Monia teoksia leimaavat huumori ja ironia, jotka Stenvallin mukaan ovat välttämättömiä etenkin, kun käsitellään vakavia aiheita.

Aihepiirinä sota on vaativa, mutta satiiri ja ironia keventävät toivottavasti katsomiskokemusta. Vallanpitäjien tekeminen naurettaviksi ilostuttaa aina tavallisia ihmisiä. Toivon tietysti, että sota loppuu kesän aikana rauhaan niin, että Venäjä luopuu vallatuista alueista. Se on kuitenkin varmaa, että jatkan aiheen parissa kunnes sota loppuu, Stenvall sanoo.

Taideverkkokauppa Taikon aloitteesta syntyneen näyttelyn tuottavat yhteistyössä Kaj Stenvall, Taiteen talo ja Taiko.

Näyttely on yksi tämän vuoden kantaaottavimmista Suomen taidekentällä. Ukraina-maalaukset ovat herättäneet laajaa näkyvyyttä ulkomaita myöden, ja siksi odotamme näyttelyyn kymmeniä tuhansia kävijöitä. On ilo olla mukana tuomassa tätä kokonaisuutta yleisön nähtäväksi, sanovat Taiteen talon toimitusjohtaja Jere Pensikkala ja Taikon toimitusjohtaja Patrik Edman.

Sodan Kasvot -näyttely on esillä Taiteen talossa 16.6.–6.8.2023. Yhteistyökumppaneina näyttelyssä ovat Rettig Group, Drama Queen Communications, Painotalo Painola, Ilonalt Creative ja Kakola Brewing Company.

Fyysisen näyttelyn lisäksi Taiko järjestää 1.6.–31.8. verkossa myyntinäyttelyn, joka keskittyy Kaj Stenvallin muuhun tuotantoon.