Stenvall: ”Jag målar tills kriget är över”

Konstmålare Kaj Stenvalls Ukraina-utställning öppnar fredagen den 16.6 i Konstens hus i Åbo. Utställningen omfattar 122 målningar som fokuserar på det krig som i praktiken inleddes då Ryssland erövrade Krim år 2014. Utställningen är ett ställningstagande för fred, mot kriget samt ett uttryck för stöd för Ukraina.

Majoriteten av verken beskriver det anfallskrig som Ryssland inledde i februari 2022 och dess centrala personer, så som Rysslands president Vladimir Putin. Många verk präglas av humor och ironi, vilket enligt Stenvall är nödvändigt i synnerhet då man behandlar allvarliga teman.

Krig är ett krävande tema, men satir och ironi gör förhoppningsvis tittarupplevelsen en aning lättare. Att förlöjliga makthavare glädjer alltid vanliga människor. Jag hoppas naturligtvis att kriget tar slut under sommaren och att Ryssland överlåter de ockuperade områdena. Det är dock säkert att jag fortsätter med detta tema tills kriget är slut, säger Stenvall.

Initiativet till utställningen togs av Taiko, konstbutiken på nätet, och den produceras i samarbete mellan Kaj Stenvall, Konstens hus och Taiko.

Det är en av årets mest ställningstagande utställningar på Finlands konstscen. Ukraina-målningarna har väckt stort intresse också internationellt, och vi väntar oss tiotusentals besökare. Det är en glädje att få presentera denna helhet för allmänheten, säger Jere Pensikkala och Patrik Edman, verkställande direktörer för Konstens hus och Taiko.

Utställningen Krigets ansikten visas i Konstens hus 16.6–6.8.2023. Samarbetsparter i utställningen är Rettig Group, Drama Queen Communications, Painotalo Painola, Ilonalt Creative och Kakola Brewing Company.

Utöver den fysiska utställningen arrangerar Taiko en försäljningsutställning på nätet 1.6–31.8 med fokus på Kaj Stenvalls övriga produktion.