Taiteen talon kesän 2024 päänäyttelynä nähdään kuvataiteilija Antti Eklundin ja virolaisen korutaiteilija Sigrid Kuuskin taideyhteistyö Dressed for Dinner. Dressed for Dinner on värikäs kattaus parhaita tuotantoeläimiämme. Se on myös taiteen keinoin arvojamme kyseenalaistava kansainvälinen taideyhteistyö kuvataitelija Antti Eklundin ja korutaiteilija Sigrid Kuuskin välillä.

Miksi juuri tämä teema, Antti Eklund?
Rakastan eläimiä – erityisesti lehmiä – sekä taidetta, joka kyseenalaistaa ihmisten käyttäytymismalleja ja arvomaailmaa. Tuotantoeläimet ovat tärkeä teollisuuden haara ja olennainen osa hyvinvointiamme. Tuotantoeläinten elämisen ehto on tulla syödyksi, mutta niiden elinolosuhteita voi silti aina parantaa. Teen näkyväksi asioita, jotka auttavat meitä ratkaisemaan ongelmakohtia.

Antti, miksi juuri Sigrid Kuusk?
Se oli rakkautta ensi silmäyksellä – toinen toistemme luovaan kykyyn rikkoa konventioita. Taiteen taloon kehittämämme näyttely oli meille vihdoin mahdollisuus konkretisoida unelmamme yhteistyöstä. Sigrid Kuusk on valovoimaisin lahjakkuus Viron korumuotoilun kansainväliselle tulevaisuudelle.

Entä Antti, Miksi juuri Taiteen talo?
Olen aina pyrkinyt aloittamaan suoraan huipulta, siksi ensimmäinen näyttelyni Turussa sopii hyvin Taiteen taloon. Taiteen talo on ennakkoluuloton ja helposti lähestyttävä foorumi merkitykselliselle taiteelle.

Mitä muuta sinulla on juuri nyt menossa?
Maaliskuun alussa avautuu ”Path forward needs walking” taidenäyttely Tartossa, joka on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2024. Tarton ystävyyskaupunki Turku on lainannut sinne kokoelmistaan puoleksi vuodeksi suurimman koskaan maalaamani työn, ”Madness of war ever since Polemos”. Teos valmistui Ukrainan sodan alettua vuonna 2022.

Samanaikaisesti avautuu PoCo:on, Tallinnan upeaan pop-taiteen museoon, ennakkonäyttely marraskuussa avattavasta ”Symphony of Power” näyttelystä, joka ravistelee lasikattoa vanhan kaartin miesvallan ja nuoren naisvoiman yllä.

Miten taiteilijalla menee juuri nyt?
Tanssin tasajalkaa onnesta saadessani intohimoisesti maalata taulujani. Odotan innolla hetkeä, kun teokseni pääsevät karsinastaan vapaaksi.

Sigrid, miksi juuri Antti ja Taiteen talo?  
Tästä olen haaveillut pitkään – näyttelystä, jossa kaksi taiteilijaa luovat yhdessä jotain merkityksellistä, kertoen samaa viestiä eri taiteen muotojen kautta. Antin graafinen tyyli ja melko graafiset koruni sopivat täydellisesti yhteen. Se, miten maailmamme napsahtivat yhteen välittömästi, oli hämmästyttävää. Ja se mitä Taiteen talo ajattelee teeman merkityksestä, on upeaa ja kertoo rohkeudesta ja uraauurtavasta hengestä!  

Mitä sinulle kuuluu juuri nyt?
Juuri tällä hetkellä olen viimeistä viikkoa raskaana, toivottavasti – ja voin todella hyvin! Mieli on korkealla ja luovuus ja tahdonvoima voimakkaina! Tiedossa on paljon työtä ja olen siitä enemmän kuin innoissani! J

Jere Pensikkala, miksi juuri Antti Eklund ja Sigrid Kuusk?
Olemme innoissamme tuodessamme Taiteen talon kesään Antin ja Sigridin yhteisnäyttelyn, jossa korostuu tärkeä teema, arvot ja etiikka, joista meidän on välttämätöntä käydä keskustelua. Poptaidekuvasto tarjoaa mahdollisuuden katsoa näyttelyä joko pinnalta tai syventyä pohtimaan millainen eläimen osa on suhteessa elämäntapaamme. Mikä olisikaan parempi tapa nostaa vaikeitakin asioita keskusteluun.


Näyttely on avoinna yleisölle päivittäin ajalla 14.6.-4.8.2024, pois lukien juhannus.

Taiteilija esittelee näyttelyä yleisölle torstaisin klo 14–15. Taiteilijatapaamiset järjestetään 27.6./ 4.7./ 11.7./ 18.7./ 25.7. ja 1.8.2024.

Turussa nähtävän näyttelyn rinnalla Taiteen talo ja tarttolainen Aparaaditehas -kulttuurikeskus tekevät yhteistyötä, jonka puitteissa Eklundin töitä on esillä Tartossa ajalla 1.3.-31.8.2024. Taiteen talo ja Aparaaditehas ovat kollegoita Trans Europe Halles -verkostossa ja Turku ja Tartto ystävyyskaupunkeja.

Kesällä Taiteen talolla järjestetään useita festivaaleja ja konsertteja. Ajankohtainen tapahtumakalenteri löytyy osoitteesta www.taiteentalo.fi  

Lisätiedot:
Jere Pensikkala, toimitusjohtaja, Taiteen talo +358 44 907 5876 / jere.pensikkala@taiteentalo.fi

Antti Eklund, +358 40 538 3241 / antti@eklund.art

www.taiteentalo.fi
www.eklund.art
www.sigridkuusk.com