Konstens hus i Åbos huvudutställning sommaren 2024 är Dressed for Dinner, ett konstsamarbete mellan bildkonstnären Antti Eklund och den estniska smyckeskonstnären Sigrid Kuusk. Dressed for Dinner är ett färgsprakande uppslag av våra bästa produktionsdjur. Ett internationellt konstsamarbete mellan bildkonstnären Antti Eklund och smyckeskonstnären Sigrid Kuusk ifrågasätter också våra värderingar med hjälp av konsten.

Varför just detta tema, Antti Eklund?
Jag älskar djur – speciellt kor – samt konst, som ifrågasätter våra beteendemönster och värderingar. Djur, som producerar mat eller blir mat, utgör en viktig industrigren och är en väsentlig del av vårt välmående.

Förutsättningen för att produktionsdjur skall få leva är att de skall ätas upp – men deras levnadsförhållanden kan och bör förbättras. Mitt mål är att synliggöra saker som hjälper oss att lösa problem.

Antti, varför just Sigrid Kuusk?
Det var professionell kärlek vid första ögonkastet – vi fascineras av varandras kreativa förmåga att bryta konventioner. Denna utställning på Konstens hus gav oss en efterlängtad möjlighet att samarbeta. Sigrid Kuusk är en lysande talang med internationell framtid.

Antti, varför just Konstens hus?
Jag har alltid siktat på att starta på toppen, och Konstens hus passar utmärkt till den filosofin!
Konstens Hus är ett fördomsfritt och inspirerande forum för meningsfull konst.

Vad annat har du på gång just nu?
Den 1 mars öppnas utställningen Path Forward Needs Walking i Tartu, Europas kulturhuvudstad 2024. Tartu och Åbo är vänorter, och Åbo stad lånar vänligen min största målning någonsin till Tartu för ett halvt år. ”Madness of war” målades i början av 2022 då Ryssland invaderade Ukraina.

Samtidigt öppnas en pre-view på PoCo, det fantastiska privata museet med pop- och nutida konst i Tallinn. Den egentliga utställningen Symphony of Power öppnas den 1 november. Den vill skaka på maktens glastak – lyfta fram dagens ibland mycket tvivelaktiga makthavare, och som kontrast unga kvinnor som anlitar helt andra medel för sina modiga budskap.

Hur mår konstnären just nu?
Jag hoppar och skuttar av glädje! Älskat att måla, och ser fram emot att presentera min konst för allmänheten. Också mina fantasikor kommer att njuta av sommaren!

Sigrid Kuusk, vad betyder det här samarbetet med Antti och utställningen på Konstens hus i Åbo för dig?
Kort svar skulle vara: mycket!
Det här är något som jag har drömt om länge – en utställning där två konstnärer skapar något meningsfullt tillsammans med ett budskap genom olika konstformer på samma plats med samma uppdrag. Anttis grafiska stil och mina ganska grafiska smycken är en perfekt match, och hur våra världar klickade direkt var fantastiskt. Att Konstens hus i Åbo stödjer vårt uppdrag är underbart – det talar för dess tapperhet och pionjäranda!

Jere Pensikkala, varför Antti Eklund och Sigrid Kuusk?
Vi är glada över att huvudutställningen för sommaren 2024 blir Anttis och Sigrids gemensamma utställning, som lyfter fram ett viktigt tema, värderingar och etik som måste diskuteras av. Popkonstens visualitet ger möjlighet att se på utställningen antingen från ytan eller att fördjupa sig i att fundera över hurdana roll djuren har i vårt sätt att leva. Vad kan vara ett bättre sätt att ta upp svåra frågor till diskussion.

Utställningen är öppen dagligen mellan 14 juni och 4 augusti, utom under midsommar.


Det kommer att hållas offentliga artistträffar på torsdagar kl. 14.00-15.00. Artistträffarna är 27.6./ 4.7./ 11.7./ 18.7./ 25.7. ja 1.8.2024.

Under sommaren kommer det att hållas flera konserter och festivaler på Konstens hus innergård. Uppdaterade evenemangskalender finns på https://taiteentalo.fi/sv/

Mer information:
Jere Pensikkala, vd, Konstens hus i Åbo +358 44 907 5876 / jere.pensikkala@taiteentalo.fi

Antti Eklund, +358 40 538 3241 / antti@eklund.art

www.taiteentalo.fi
www.eklund.art
www.sigridkuusk.com