Milla Ilkamo

ILMIÖ järjesti taas kerran hemmetin hyvät bileet, joihin kaikki oli kutsuttu! Ilmaisfestivaalilla nähtiin muun muassa viulunsoittajavirtuoosi katolla, ruotsalainen hedelmädisko, leikkinurkkaus sekä lapsille että aikuisille, uzilla ammuskelevia kissanukkeja valkokankaalla, harmonikalla soitettuja feeniks-linnun ääniä sekä yhteensä yli 9000 ILMIÖ-veteraania ja upouutta festariystävää. 

Turun Vanhakaupunki heräsi eloon viikonloppuna 21.-22.7. kun vuodesta 2009 eri lokaatioissa järjestetty ILMIÖ-festivaali järjestettiin kolmatta kertaa kaupungin keskustassa Taiteen talon ja Brinkkalan pihoilla sekä sisätiloissa. Festivaali oli toista kertaa pääsymaksuton.

Perjantaina Tukholmalaisen Stuzzin cumbia-henkinen elektroindie-spektaakkeli laittoi juhlaväen kirkumaan riemusta. Yhtye oli ensimmäistä kertaa Suomessa, mutta vastaanotosta päätellen ei viimeistä. 

Vuoden harmonikkataiteilija Harri Kuusijärvi loksautti suut auki ihastuksesta. Feeniks-linnun ääniä simuloivat kappaleet herättivät ihmettymään – tältäkö hanuri kuulostaa? Tapahtuman vastaavan tuottajan vanhempien sanoin: “Tämä taitaa olla sellaista oikeaa taidetta”.

Lauantaina paikallinen progepäällikkö Sammal täytti festarialueen. Samana iltana tehtiin uusia ydinmuistoja, kun Brinkkalan lavan katolla esiintynyt maailmanluokan viulisti Elia Lombardini nostatti puhelimet ilmaan ja kyyneleet silmäkulmiin. 

ILMIÖ tehtiin yhdessä paikallisten yhdistysten kanssa. Freshcode ja Tyemyy kuratoivat ohjelman Taiteen talon Kellari-lavalle. Perjantaina kellarissa nähty oravastavaa megasuosiota nauttiva rap-yhtye Good Boys järjesti illan hikisimmät bileet. Lauantaina yleisö tamppasi kellarissa elektronisten biittien tahdissa porttien sulkemiseen asti.

Monitaideohjelma toteutettiin yhdessä Taiteen talon, Turun Ylioppilasteatterin, Kirjan Talon, Turku Animated Film Festivalin (TAFF) ja Turun Video Art Festivalin (VAFT) kanssa. Kehuja saaneet lasten animaationäytökset täyttivät uuden Näyttämö-monitaidetilan kahdesti. Videokellarista moni löysi rauhallisen levähdyskeitaan festivaalihulinan keskellä. 

Lauantaina festivaalille pääsi myös pienten lasten kanssa, joka lisäsi päivään värejä, nauruja ja hyvää meininkiä. ILMIÖssä ei ole erillistä lapsille suunnattua ohjelmaa, vaan kaikki alueella tapahtuva ilostuttaa niin vauvaa kuin vaariakin. Kasvomaalauspisteellä vieraili kaikenikäisiä ja kellarireiveissä pyöri pilttejä peltorit päässä. Niin lasten kuin aikuistenkin suosikkeja olivat Marko Erälinnan sisään kurkistettava simpukka-teos sekä aluetaiteilijoiden rakentama leikkinurkkaus.

ILMIÖ on monen kesän kohokohta, Turkulaisten lemppariviikonloppu ja junantuomien ensikosketus Taiteen talon myötä avautuneille Vanhankaupungin sisäpihoille. Festivaali oli kaikin puolin onnistunut. Kaikkien juhla tehtiin yhdessä ja koettiin yhdessä. Uusien muistojen ja festarikamujen kanssa voi nyt jäädä odottelemaan, mitä ILMIÖmäistä seuraavaksi keksitään!