Jussi Virkkumaa
Kuva Yasen Vasilevin kollektiivisesta esityksestä IMPOSSIBLE ACTIONS.Jussi Virkkumaa
Yasen Vasilevin IMPOSSIBLE ACTIONS kollektiivinen esitys New Performance Turku Biennalessa syyskuussa 2023.

Kesäkauden aikana (kesä-syyskuussa) Taiteen talolla järjestettiin yli 130 tapahtumaa, joista nautti reilut 65.000 kävijää. Suurimman yleisömäärän keräsi kesän päänäyttelynä ollut Kaj Stenvallin ja Taikon kanssa yhteistyössä toteutettu Sodan kasvot -näyttely, jonka näki yhteensä 40.800 katsojaa. ”Taiteen talo sopi laajan näyttelyni tilaksi erittäin hyvin ja sen sijainti aivan ydinkeskustassa oli näyttelyn saavutettavuuden kannalta tärkeää” sanoo Stenvall.

Kulunut kesä oli myös Taiteen talon ja Brinkkalan sisäpihoilla kolmatta kertaa järjestetylle ILMIÖ-festivaalille erinomainen sekä sisällöllisesti että kävijämäärällisesti. Vuonna 2023 kaksipäiväisessä festivaalissa vieraili noin 9.000 kävijää, missä on kasvua jopa 50 % vuoteen 2022 verrattuna. ”On ollut inspiroivaa saada olla osa jo kauan Turkuun kaivatun Taiteen talon syntyprosessia ihan sen alkumetreistä alkaen, ja nähdä kuinka sen myötä koko miljöö on herännyt uudella tavalla henkiin. Viime vuosina olemme halunneet toteuttaa ILMIÖn kanssa aidosti monimuotoista ja kaikille avointa monitaidetapahtumaa, johon Taiteen talo ja sen ympäristö on tarjonnut meille erinomaiset puitteet. Tapahtumanjärjestäjänä meille merkittävää on toki paikan tarjoamat fasiliteetit, mutta yhtä lailla myös myönteinen asenneilmapiiri, jossa taide- ja kulttuuritoimijoiden tarpeet ovat ensisijalla.” kuvaa festivaalin tuottaja Salla Karvonen.

Muita kesän keskeisiä kokonaisuuksia olivat elokuussa nähty Taiteen talon taiteilijoiden Yllin kyllin II– yhteisnäyttelyssä vieraili noin 3.600 katsojaa ja Freshcode Art Connectionin näyttely houkutti noin 2.500 kävijää. Ensimmäistä kertaa elokuussa järjestetty Punk ja Yäk -festivaali kokosi Taiteen talon pihalle kahden päivän aikana reilut 1.000 kävijää. Perinteinen elokuussa järjestetty Turun Taiteiden yö houkutteli Taiteen talon alueelle yhteensä 1.500 kävijää ja ensimmäistä kertaa järjestetty Turun Vanhankaupungin juhla kesäkuussa 600 vierailijaa.

”Tuskin on mukavampaa työtä kuin tehdä yhteistyötä loistavien tapahtumajärjestäjien kanssa, kuulla yleisöltä hienoa palautetta ja nähdä Turun Vanhakaupungin huikean potentiaalin tulevan todeksi” sanoo Taiteen talon toimitusjohtaja Jere Pensikkala.