Toni Hautamäki (s.1977) on turkulainen, Taiteen talossa Turussa toimiva kuvataiteilija, joka työskentelee ensisijaisesti käsitteellisen ilmaisun keinoin. Hautamäki on hyödyntänyt opiskeluajoista lähtien formalistista lähestymistapaa, jolle on ominaista väriopilliset sommitelmat ja tarkkarajainen maalaustapa.

Hautamäen maalauksissa erilaisten kirjainyhdistelmien välittämät merkitykset luovat teosten välistä vuoropuhelua. Lyhenteet tuovat esiin yhteiskunnallisia ja ympäristön tilaan liittyviä huolenaiheita sekä suuryritysten aiheuttamia globaaleja luonnonuhkia.

Viesteissä hyödynnetään myös ikonisiksi muodostuneita kehotuksia tai merkkejä markkinoinnin maailmasta. Toisaalta maalaukset kertovat myös taiteilijan henkiölokohtaisesta kiinnostuksesta filosofiaan, taiteiden väliseen vuorovaikutukseen ja musiikkiin sekä halusta puolustaa positiivisia elämänarvoja.

Taiteilijan ’globaalit aakkoset’ -teos-sarja on monimerkityksellinen. Niiden tulkintaa voi venyttää asiayhteyden mukaan. Maalauksen kirjainten ja taustojen kentät sekoittavat ja yhdistävät tapahtumia muuttaen kirjaimet toisiksi, oudoiksi merkeiksi. Vieraannuttavat ja globaalit viestit voidaan myös vapauttaa yhteiskunnallisista sisällöistä, jolloin maalaukset nähdään näennäisen puhtaina, esteettisinä värisommitelmien leikkeinä.

Riitta Kormanon Turun Museokeskukselle tuottamasta tekstistä editoinut Toni Hautamäki

Teostiedot:

Global vortex 2

Öljy kankaalle mdf – levyllä

2023

Instagram: @artisttonihautamaki