Turku MAD Pride 2024 on hyvän mielen kansanjuhla

MAD Pride -tapahtuma nostaa esiin mielenterveystoipujien oikeuksia ja pyrkii lisäämään yhteiskunnallista keskustelua. Vuonna 2014 täyttäessään 30 vuotta Mielenterveysyhdistys ITU järjesti ensimmäisen MAD Pride -tapahtuman Suomessa.

Joka kolmas suomalainen sairastaa jossain elämänsä vaiheessa jonkin asteisen mielenterveyden häiriön. Vaikka asenteet muuttuvat, niin edelleen mielenterveystoipujaa ei haluta naapuriksi ja kohtaamiset toipujien kanssa saatetaan kokea epämukavina ja pelottavina. Häpeäleima ja ennakkoluulot alistavat ja eristävät mielenterveyden häiriöihin sairastuneita, vaikeuttavat avun hakemista ja oireista toipumista.

Sairastuneet samastuvat ympäristön asenteisiin, he kokevat joutuvansa leimatuksi psyykkisen sairauden vuoksi ja monet mielenterveysalan ammattilaiset ovat samaa mieltä. Leimautumisen pelko on vakava este toipumiselle: sairastunut salaa oireitaan ja viivyttelee avun hakemista. Hän saattaa jopa jättää hakematta koulutuksiin tai töihin ennakoidessaan ympäristön kielteisiä reaktioita.

Kompassisairaala on suunniteltu laajassa yhteistyössä myös järjestöjen kanssa. Tänä syksynä Kompassi-sairaala aukeaa vihdoin käyttöön. Mielenterveyden osaamiskeskittymän sijoittaminen keskeiselle paikalle purkaa mielenterveyden häiriöihin liittyvää leimaa. Kompassi-sairaala edustaa täysin uudenlaista hoitoajattelua. Potilaiden ja heidän läheistensä kannalta ratkaisevaa on stigman vähentäminen ja hoitoon pääsyä helpottava matalan kynnyksen palvelu. Sairaalan suunnittelussa on pyritty avoimuuteen ja saavutettavuuteen. Se on meidän paikka.

Tapahtuman avaa Varsinais-Suomen aluevaltuuston hyvinvoinnin ja terveyden jaoston puheenjohtaja Heikki Tamminen, Kompassi-sairaalaa esittelee projektipäällikkö Pekka Makkonen (TYKS Psykiatria), musiikkia tarjoaa LUX-yhtye ja ENVI-joogaa ohjaavat Läntisen Tanssin Alue-keskuksen tanssikummit. Paikalla on myös Varsinais-Suomen kokemusasiantuntijaverkoston Elävä kirjasto – Tarinoista toivoa toipumiseen.

Kaikki ovat tervetulleita kanssamme juhlimaan MAD Pride -tapahtumaa. Me olemme ihan tavallisia ihmisiä, ja kun meihin tutustuu, niin ennakkoluulotkin karisevat. Meidät tapaa Taiteen talon pihalla perjantaina 9.8. klo 12 – 14, tämän jälkeen lähdemme yhdessä marssille Aurajoen rantaa pitkin.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: tiedottaja / varapuheenjohtaja Minka Salmirinne, p. 044 042 93 48 sähköposti: minka.salmirinne@gmail.com

Päivän ohjelma:

  • klo 12 tervetuloa! Mielenterveysyhdistys ITU ry:n puheenjohtaja Veli-Matti Saajala
  • Järjestöyhteistyö tukemassa mielen hyvinvointia, Varsinais-Suomen aluevaltuuston hyvinvoinnin ja terveyden jaoston puheenjohtaja Heikki Tamminen
  • Tarinoista toiveikkuutta toipumisen tueksi -elävä kirjasto, Varsinais-Suomen kokemusasiantuntijaverkosto
  • kirjastokärry, Turun kaupunginkirjasto
  • musiikkia, LUX
  • klo 13 ENVI-joogaa, Läntisen Tanssin Aluekeskuksen tanssikummit
  • klo 13.30 Kompassisairaala – meidän paikka, projektipäällikkö Pekka Makkonen, TYKS Psykiatria
  • klo 14 lähtö MAD Pride-kulkueeseen

HUOM! Muutokset mahdollisia.