19.6.-19.8.2024
ma-su klo 8-22

Dialogi on ulkoilmavalokuvanäyttely, joka esittelee Turussa ikuistettuja luontokuvia kahden eri sukupolven – isän ja pojan – silmin nähtynä. Kyseessä on eräänlainen kahden sukupolven välinen, valokuvin käytävä vuoropuhelu, jonka keskiössä on klassisen kaunis suomalainen luonto sekä ihmisen toiminnan myötä tähän kauneuteen syntyneet jäljet – ja toisaalta taas luonnon näihin ihmistoiminnan jälkiin itse jättämät jäljet. Dialogi on myös vuoropuhelu niin kahden erilaisen maailmankatsomustavan kuin kahden erilaisen valokuvaustekniikankin välillä. Näyttelyn sijainnista johtuen nähtävissä on myös kahden erilaisen ympäristön – luontoympäristön ja kaupunkiympäristön – välinen dialogi.

Alkuvuodesta 2023, läpikäydessäni tuolloin vastikään menehtyneen isäni jäämistöä, löysin hänen 70–80-luvun vaihteessa ikuistamiaan diakuvia. Tämä suhteellisen laaja kokoelma sisälsi monipuolisesti erilaisia luonto- sekä henkilökuvia, joista osa oli otettu Turun Runosmäen alueella. Tuolloin, tutkiskellessani ensimmäistä kertaa kyseisiä dioja, syntyi jo ensimmäinen ajatus valokuvanäyttelystä – valokuvanäyttelystä, joka kunnioittaisi isäni muistoa esitellen hänen taltioimiaan luontokuvia. Tuosta diakuvakokoelmasta poimittujen kuuden luontokuvan rinnalle olen valikoinut saman verran omia, digitaalisia valokuviani vuosilta 2012–2019. Nämä, kuten isänikin kuvat, olen ”muuntanut” suurikokoisiksi diakuviksi – tehdäkseni kunniaa tuolle isäni suosimalle filmityypille. Tästä on myös syntynyt näyttelyn nimi ”Dialogi”.

Tämä valokuvanäyttely on kunnianosoitus isälleni sekä hänen työlleen.

Salim Sheikh

Saied Sheikh (1941 Nainital, Intia – 2023 Turku) oli muun muassa itseoppinut taiteilija, toimittaja, kääntäjä, runoilija sekä valokuvaaja. Hänen poikansa Salim ”Colt21” Sheikh (s. 1983) on turkulainen itseoppinut taiteilija, joka työskentelee muun muassa graffitin, kollaasin sekä valokuvauksen parissa.

Saied Sheikh saapui Suomeen 70–luvun lopulla. Asuessaan Turun Runosmäessä 70–80-luvun vaihteessa hän kuvasi puolisonsa Sirpan kanssa aluetta ympäröivää luontoa. Noista kyseisistä kuvista huokuu hyvin voimakkaasti se, minkälaisin silmin tämä vastikään Suomeen saapunut intialaismies on tuolloin suomalaisen luonnon nähnyt – sekä myös se, miten paljon hän on sitä arvostanut.

Ikuistaessaan Runosmäen metsämaisemia hän on selvästikin halunnut tallentaa suomalaisen luonnon kaikessa kauneudessaan, sen puhtauden ja vehreyden – kun taas hänen poikansa Salim, Suomessa syntyneenä, on alkanut jo katsoa hieman pintaa syvemmälle, kiinnittäen huomiota erilaisiin luonnossa näkyviin ”epäkohtiin”: ihmisen hylkäämiin, unohdettuihin esineisiin, rappeutuneeseen ympäristöön sekä erilaisiin menneistä ajoista muistuttaviin rakennelmiin, jälkiin menneisyydestä. Salim on vuosien varrella pyrkinyt taltioimaan näitä ihmisen ja luonnon välisiä kohtaamisia – tai konflikteja, eräänlaisia luonnon sekä ihmisympäristön välisiä rajapintoja.

Yhdessä nämä kahden eri sukupolven ottamat kuvat muodostavat hyvin mielenkiintoisen kokonaisuuden – yhdistelmän puhdasta, lähestulkoon koskematonta luontoa ja toisaalta taas ihmistoiminnan jättämiä jälkiä, jotka hiljalleen sulautuvat takaisin osaksi luontoa.

Valokuvat: Saied Sheikh & Salim Sheikh
Tekninen toteutus: Salim Sheikh & Nana Blomqvist
Kehysten suunnittelu ja toteutus: Hasan Al-Rubaye

Tämän valokuvanäyttelyn ovat mahdollistaneet Pro Equilibrium ry ja Taiteen talo. Pro Equilibrium ry on järjestänyt Luostarin Välikadun ulkoilmanäyttelyitä jo kesästä 2021 alkaen, jolloin tällä kadulla nähtiin valokuvanäyttely Love Crossing Boundaries.

Haluaisitko sinä järjestää oman ulkoilmanäyttelysi tässä paikassa, näihin kehyksiin ripustettuna? Ota yhteyttä: proeqry@gmail.com / Nana Blomqvist, Pro Equilibrium ry

Näyttelyyn sekä teoksiin liittyvät tiedustelut: colt21er@gmail.com / Salim “Colt21” Sheikh

Näyttelyn teoslista on saatavissa Cafe Elephantenista kahvilan aukioloaikoina: ma–su klo 10–20