Näyttely avoinna 5.7.–28.7.2024
ti–su 12–18
ILMIÖ 2024 -festivaalin aikana avoinna 12-00

Avajaiset torstaina 4.7.2024 klo 18–20
Taiteilija on tavattavissa avajaisissa sekä näyttelyn ripustuksen aikaan 1.–4.7.2024.

Kriittisen Gallerian heinäkuussa sukelletaan tutkimaan roskaa ja muutoksia. Ragnar elnyG on esittänyt teoksiaan jo laajasti, mutta tämä on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä.

Monet teokseni käsittelevät siirtymävaiheita. Mutta eivät ainoastaan muutosta naisesta mieheksi. Siirtymistä kuvitteellisesta maailmasta todellisuuteen, hajanaisen tiedon muuttumista jäsennellyksi esitykseksi, kokemuksesta videoksi, ei-toivotusta roskasta installaatioksi, yhden elämänvaiheen vaihtumista toiseksi.

Käytän töissäni usein kehoani. Mutta olen keskittynyt pikemminkin ihmiskehon mahdollisuuksiin kuin varsinaiseen yksilöllisyyteen. Rintaleikkaus ja sukupuolenkorjaus tarjoavat tilaisuuden dokumentoida epätavanomaista matkaa, olipa kyseessä fyysiset muutokset tai oppimiskokemukset: pyrkimystä oppia vasenkätiseksi, tanssimaan en pointe -tekniikalla, soittamaan viulua… Tämän projektin puitteissa haluaisin tutkia mikä kaikki muu onkaan vielä mahdollista.

RAGNAR ELNYG (1993–) on ranskalaissyntyinen transsukupuolinen taiteilija, joka valmistui kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2021.

Tämä on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä. Hänen teoksiaan ja esityksiään on ollut eri tapahtumissa ja yhteisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hän on osallistunut mm. Nuoret 2023 -näyttelyyn MUU Helsinki nykytaidekeskuksessa sekä ryhmänäyttelyihin MUU Galleriassa 2023 ja Titanik-galleriassa 2022. Vuonna 2019 hänelle myönnettiin Pohjoismaiden ja Baltian nuori taiteilija -palkinto. Hänen teoksiaan on Futurice-yhtiön kokoelmissa.

Ragnar elnyG: If I Say / ‘My Kingdom for a Cookie’ I Have a Very Cheap Kingdom, installaatio (yksityiskohta), 2023
Kuvaaja: Teemu Mäki