GALLERIA ASKI: 
ELINA RUOHONEN – INFLUENCERS 
2.10. – 13.10.2024
Avajaiset 1.10.2024 klo 17-19

Näyttelyn päähahmoina toimivat tulevaisuuden Influensserit. Mitä he etsivät, mitä brändäävät, mitä on tulossa?

”Maalauskokonaisuuteni kommentoi uuden aikakauden muutostarpeita. Niissä seikkailevat tasavertaisina eläin- ja ihmishahmot kuvitteellisessa tulevaisuudessa.”

Planetaarinen tietoisuus on synnyttänyt tulevaisuuden eläjiä. Teosteni hahmot luovat uusia polkuja nykyajan influencer-kulttuurissa. Nämä uuden ajan vaikuttajat ovat oppineet arvostamaan yhteistyötä, kestävyyttä ja luonnon monimuotoisuuden kunnioittamista osana omaa brändiään ja viestintäänsä. Influenssereilla on tarkka ja keskittynyt katse, jonka he saattavat kohdistaa juuri sinuun. Toisaalla he esittelevät omaa aikaansa ja maailmaansa, jossa ihmisen ja luonnon jakolinja hämärtyy ja vain yhdessä eläjät selviytyvät. Läsnäoleilu on ohittanut pikakulttuurin.

Teokset on maalattu läpinäkyvän materiaalin takapinnalle, jolloin maalausjärjestys on käänteinen: työ aloitetaan viimeistelykerroksesta, josta edetään kohti pohjamaalausta. Aloitan olennaisimmasta ja lopetan viittauksiin ja taustaan. Akryylilevyn kiiltävä pinta heijastaa katsojan mukaan muuttuneisiin tulevaisuudenkuviin. Efekti on peili katsojan ajattelulle.

Teokset ovat olioidensa manifesteja, utopioita ja toiveita. Kauniin ja värikkään iloisen pinnan alla on kuitenkin vakavia viestejä valintojemme seurauksista. Ekologinen muutos on tosiasia, mutta teosteni influensserit haluavat tähytä jo eteenpäin ja luoda mahdollista hyvää, jota kohti voisimme edetä. Muotoja pitää kehittää, tutkia ja kuvitella kaikilla tahoilla.

Millainen on se aika kun uusi jakso alkaa?

Elina Ruohonen (s. 1970) on Turussa Taiteen talossa työskentelevä taidemaalari. Hänen teoksiaan on mm. HAM Helsingin taidemuseon, HUSin, Oulun taidemuseon, Tampereen Taidemuseon, Turun kaupungin sekä valtion taidekokoelmissa.

Tervetuloa avajaisiin tiistaina 1.10. klo 17-19!