Konstens hus i Åbo kommer att utöka verksamhet under de kommande två åren med Digitalt Konstens hus -projekt som aktör i virtuell värld och som internationell aktör. Ville Laaksonen ska börja som projektkoordinator i Februari. Han har arbetat med konst, bl.a. som curator, kritiker, konstnär och i organisationsutvecklingsuppgifter. I sitt arbete har han fokuserat på internationella aktiviteter, förändringar inom konstområdet, och genomfört ett stort antal olika projekt med vilka konsten hittar ny publik – även i virtuella miljöer. Utöver konst inkluderar hans bakgrund arbetslivserfarenhet de senaste åren inom varumärkes- och produktutveckling, samt marknadsföringsuppgifter inom digital tillväxt inom området internationell EdTech.  

Digitalt Konstens hus – projektet är uppdelat i två 
Det digitala och betjänande Konstens hus utvecklar en gemensam tjänsteväg för kundens användande av Konstens hus hemsida, även om det finns flera produkter från olika leverantörer (biljetter, produkter etc.). 
 
Den virtuella Konstens hus-delen kommer att utökas till metaversen, där Konstens huset vill bli synlig även i en helt digital verksamhetsmiljö för konstnärer, kreativa branschoperatörer och kunder. Konstens huset skapar en plattform och säkerställer att aktörerna har den tekniska och operativa förmågan att verka i en virtuell miljö. 
 
Finlands Nationalopera och balett, Konstakademin vid Åbo yrkeshögskola, nätverket Aura of Puppets och Kulturcampus Åbo är involverade i projektsamarbetet. 
 
Projektet finansieras av Europeiska Unionen – NextGenerationEU. 

Mer information:
Jere Pensikkala / +358 44 907 5876 / jere.pensikkala@taiteentalo.fi   
Ville Laaksonen / +358-50-3537071