Antti Eklund

Dressed for Dinner, sommarens huvudutställning på Konstens Hus i Åbo, är en tankeväckande och känslomässig upplevelse. Ett samarbete mellan bildkonstnären Antti Eklund och den estniska smyckesdesignern Sigrid Kuusk utmanar oss att reflektera över vår relation till produktionsdjur.

Utställningen, som öppnar för allmänheten fredagen den 14 juni kl. 11.00, är Antti Eklunds och Sigrid Kuusks första gemensamma utställning. Det är också Anttis första utställning i Åbo och Sigrids första internationella utställning.  ”Utställningen som vi utvecklade för Konstens hus var äntligen ett tillfälle för oss att konkretisera vår dröm om att arbeta tillsammans.  Sigrid Kuusk är den mest framstående talangen för den internationella framtiden för estnisk smyckesdesign”, säger Antti Eklund.

Sigrid Kuusk säger att hon länge har drömt om en utställning där två konstnärer skapar något meningsfullt tillsammans och delar samma budskap genom olika konstformer. ”Det var fantastiskt att se hur våra världar klickade ihop direkt. Och vad Konstens hus tycker om temats innebörd är fantastiskt och vittnar om mod och pionjäranda!”  

Anttis grafiska stil och Sigrids ganska grafiska smycken är imponerande. Popkonstillustrationerna ger möjlighet att se på utställningen antingen från ett ytligt håll eller att reflektera över djurets roll i förhållande till vårt sätt att leva. ”Konstens hus vill ge en möjlighet att diskutera viktiga teman, värderingar och etik. Hur vi förhåller oss till vår omvärld. Det sätt på vilket Anttis och Sigrids verk för en dialog och inbjuder oss att se bortom ytan är mycket speciellt”, säger Jere Pensikkala, VD för Art House.


Antti Eklund är utbildad arkitekt och har varit professor i grafisk design vid Högskolan för konst, design och arkitektur. Antti är en internationellt prisbelönt designer, känd för sitt arbete för bland annat Alessi och Marimekko.

Sigrid Kuusk har designat smycken för sitt eget varumärke sedan 2016. Hennes mål är att skapa överraskande, uppseendeväckande och hållbara smycken som är handgjord i Estland. Sigrid är en konstnär med många talanger som också är känd som konstfotograf. Hennes skulpturala konst visas för första gången på Konstens Hus i Åbo. 

Utställningen är öppen dagligen 14.6.-4.8.2024 kl. 11-18, utom på midsommar 21.-23.6.2024.

Konstnären Antti Eklund kommer att vara närvarande i utställningen från 27.6. på torsdagar och lördagar kl. 14-15.


Mer information om utställningen:

Jere Pensikkala, toimitusjohtaja, Taiteen talo +358 44 907 5876 / jere.pensikkala@taiteentalo.fi
Sissi Silván, +358 40 560 28 88 / info@eklund.art
Antti Eklund, +358 40 538 3241 / antti@eklund.art
Sigrid Kuusk, +372 5346 0423/ kuusk.sigrid@gmail.com