Kriittinen Galleria järjestää Joulunäyttelyn, koska tykkäämme Joulusta.

Tai ainakin minä tykkään, en muistanut kysellä galleristitovereiltani enkä näyttelyyn osallistuvilta taiteilijoilta, että tykkäävätkö he…

Tykkäsi Joulusta tai ei, on se joka tapauksessa hyvä taiteen aihe ja taidenäyttelyn teema, sillä Joulu on valtavan merkittävä ilmiö sekä Suomessa että suurimmassa osassa maailmaa.

Joillekin Joulu on uskonnollinen juhla, jossa juhlitaan kristinuskon lupaaman Vapahtajan syntyä. Vapahtaja syntyi, eli lyhyen elämän, jonka päätteeksi hänet tapettiin. Kristinuskon mukaan hän on tulossa takaisin ja on luvannut — isänsä kanssa — fiksata kaikki vääryydet.

Joillekin uskovaisille Joulu merkitsee jopa kuolemattomuuden alkua: he ottavat Raamatun lupaukset iankaikkisesta elämästä niin kirjaimellisesti, että uskovat, että Vapahtaja — sitten kun ehtii toisen kerran tänne tupsahtaa — ei ainoastaan oikaise kaikkia vääryyksiä, vaan tuo lisäksi aivan erityisen lahjan, kuin aivan erityinen Joulupukki:

ikuisen elämän kaikille, tai ainakin monille…

Joillekin Joulu on yhtä kuin lastenjuhlat. Annetaan lahjaksi sitä sun tätä roinaa, lähinnä lapsille ja leikitään Joulupukkia ja tonttuleikkejä. Tätä organisoidessaan aikuiset suhtautuvat lapsiin sekä ylimielisesti että kateellisesti: ”Ollapa vielä niin alkeellinen, että osaisi olla noin tohkeissaan jostain typerästä Lego-paketista tai vastaavasta!”

Tunnen myös ihmisiä, jotka ajattelevat, että kollektiivinen velvollisuutemme on kuluttaa paljon rahaa Joulusesongin aikana, sillä se pitää kansantaloutta käynnissä ja luo työpaikkoja. Heidän mielestään tämä on Joulun todellinen sanoma.

Moni meistä myös vihaa Joulua. Miksi? Koska lupauksista ja korulauseista huolimatta se on suurelta osin muuttunut omaksi irvikuvakseen. Joulu on lähinnä kulutusjuhla,  jossa pyyteetön rakkaus loistaa poissaolollaan.

Joulusta voi silti ajatella myös optimistisesti. Minulle Joulu on tärkeä lähinnä Jeesuksen tarinan vuoksi. Se on super-antoisa moraalifilosofinen myytti. Minä olen Jeesus-fani — ateismistani huolimatta.

Jeesus on minulle ennen kaikkea radikaali, vasemmistolainen poliittinen filosofi, joka vaati todellista tasa-arvoa ja vastikkeettoman rakkauden vallankumouksellista voimaa. Todellinen tasa-arvo ei tarkoita vain että ”Samat pelisäännöt kaikille ja katotaan kuka voittaa”. Sen sijaan, se tarkoittaa: ”Samat säännöt kaikille, ja erityistä hoivaa ja apua niille, jotka ovat sen tarpeessa”. Tämän lisäksi Jeesus kannusti ihmisiä etsimään onnellisuutta jostain muusta kuin aineellisesta vauraudesta.

Hän eli vaatimattomasti ja kannusti ihmisiä vapaaehtoiseen köyhyyteen — mitä ei tietenkään pidä sekoittaa vastentahtoiseen köyhyyteen ja sen tuottamaan kurjuuteen.

Jeesus siis taisteli harvainvaltaa, tyranniaa ja kulutuskulttuuria vastaan jo parituhatta vuotta ennen sitä kulutuskapitalismia, joka meitä nyt riepottelee.

Jeesuksen radikaalissa filosofiassa rakkaus on poliittinen, yksilön rajat murtava voima, joka tekee epäitsekkäästä yhdessä elämisestä mahdollista. Hänen filosofiassaan rakkaudella on toinenkin tärkeä tehtävä: jos rakastat elämää ja toisia olentoja tarpeeksi, voit hyväksyä ja jopa nauttia omasta kuolevaisuudestasi: minä en elä ikuisesti, mutta elämä tosiaankin jatkuu, muissa muodoissa ja olennoissa… Jos rakastaa tämänpuoleista riittävästi, ei tarvitse haaveilla tuonpuoleisesta paratiisista.

Pyysin Joulunäyttelyyn teoksia kymmeneltä hienolta taiteilijalta / työryhmältä. Ja laitoin lisäksi mukaan myös pari omaa teostani.

Tervetuloa… …ja Hyvää Joulua kaikille!

Helsingissä, 15.11.2024

Teemu Mäki

Näyttelyn aikana galleriassa pidetään myös vuoden viimeinen Kriittinen Klubi, eli Kriittisen Gallerian PIKKUJOULUT lauantaina 7.12.2024 klo 17.

Juhlan ohjelmasta vastaa Kriittinen Tontturyhmä, jossa mukana mm. Teemu Mäki ja MERI PAJUNPÄÄ.

Juhlan ohjelma:

Joulusaarna.

Tanssiesitys musiikin kera.

Joulurunoja.

Kehollisia, osallistavia Joulu-harjoitteita. (Osallistuminen vapaaehtoista.)

Joulupuuro.

Tilaisuus on avoin ja ilmainen. TERVETULOA!

Kriittinen Klubi on Kriittisen Gallerian eräs toimintamuoto: kerran kuussa, lauantai-iltapäivänä galleriassa järjestetään tapahtuma, jossa käsitellään jotain mielestämme tärkeää aihetta kriittisen keskustelun ja taiteen keinoin.