Taiteen talo on vetovoimainen, eri taiteenlajeja yhdistävä kohtaamispaikka niin tekijöille kuin kokijoillekin. Tavoitteena on monipuolinen, moninainen, yllätyksellinen ja viivähtämään kutsuva ympäristö.

Historia

Taiteen talo avattiin Vanhankaupungin sydämeen keväällä 2022 taiteen ja kulttuurin kodiksi taiteen tekijöille, kaupunkilaisille ja matkailijoille. Taiteen talo koostuu kuudesta 1800–1920-luvulla rakennetusta rakennuksesta.

Paikalla toimi vuosina 1845–1960 P.C. Rettig & Co:n tupakkatehdas. Vuosina 1986–2017 rakennukset olivat Åbo Akademin säätiön omistuksessa. Päätoiminen opetustoiminta kiinteistössä päättyi vuonna 2017, kun Yrkeshögskolan Novia poistui Nunnankadun tiloista. 

Turun kaupunki osti kiinteistön joulukuussa 2021 yhteensä 12M€ hankintahinnalla.  

Toiminta ja sisällöt

Ohjelmasisältöjen ja palveluiden moninaisuuden avain on monipuolinen ja monialainen yhteisö, joka koostuu niin pitkäaikaisista kuin lyhytaikaisista vuokralaisista kuin yhteistyökumppaneistakin. Yhteistyötä tehdään muun muassa kulttuuritoimijoiden, luovan talouden yritysten, kaupallisten yritysten ja korkeakoulujen kanssa. 

Taiteen talossa toimii kuvataiteilijoita, esittävän taiteen tekijöitä, kirjallisuuden, sanataiteen, sarjakuvan tekijöitä ja luovien alojen ammattilaisia ja siellä järjestetään erilaisia näyttelyitä, esityksiä, tapahtumia ja työpajoja. Tiloja on mahdollisuus vuokrata niin yleisö- kuin yksityiskäyttöönkin.  

Anni Savolainen
Silva Kallionpää Quartet esiintyy Ilmiö-festivaalilla Taiteen talon sisäpihalla Turussa lauantaina 23. heinäkuuta 2022.

Taiteen talo on hyväksytty Trans Europe Halles -verkoston kumppanijäseneksi kesäkuusta 2023 alkaen. Verkostossa on jäsenenä yli 140 kulttuurikeskusta 40 Euroopan maasta.

Taiteen talon avajaisia vietettiin 14.5.2022

Ensimmäisenä kesänä ohjelmistossa oli muun muassa näyttelyitä, festivaaleja, konsertteja, työpajoja ja klubeja. Kesän 2022 tapahtumat keräsivät noin 16000 kävijää.  

Aboa-apurahan vuonna 2022 saanut kuvataiteilija Mikko Paakkola esittelee työhuonettaan Avajaisissa.

Taiteen talon taustalla on kahden yhtiön malli

Vuonna 2022 perustettu Kiinteistö Oy Turun Nunnankatu 4 omistaa ja hallinnoi kiinteistön tonttia ja tontilla olevia rakennuksia. Kyseessä on keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö, jonka omistaa 100% Turun kaupunki.  

Taiteen talon operaattorina toimii vuonna 2022 perustettu Turun Taiteen talo Oy. Taiteen talo Oy:n tehtävänä on edistää ja tukea kulttuuri toimintaa, taiteen ja kulttuurin ammattilaisten työllisyyttä ja elinkeinoa sekä kehittää ja organisoida Taiteen talo –konseptia. Yhtiö on 100% Turun kaupungin omistama.