Paavolainen kohtaa Chaplinin

Olavi Paavolainen –seura järjestää lauantaina 26.4.2025 kello 13 alkaen yhdessä Varsinais-Suomen elokuvakeskuksen kanssa Kaupungin valot –elokuvan esityksen, jota seuraa keskustelu Paavolaisen arvostelusta elokuvasta, hänestä laajemmin elokuvakirjoittajana ja filmikritiikistä yleensä.

Keskustelu alkaa noin kello 14.30, ja pelkkään keskusteluun on vapaa pääsy mikäli salissa on tilaa elokuvan jälkeen.

Keskustelussa ovat mukana elokuvatutkija Kimmo Laine Turun yliopistosta, sekä elokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Mimosa Ahderinne, joka on opiskellut elokuvatutkimusta King’s College Londonissa.

Olavi Paavolainen (1903 – 1964) oli kirjailija, esseisti, toimittaja ja kulttuurivaikuttaja. Hänen ehkä merkittävimmät ja edelleen luetuimmat teoksensa ovat natsi-Saksaan suuntautuneen matkan vaikutelmia kuvaava Kolmannen valtakunnan vieraana (1936) ja jatkosodan päiväkirjojen pohjalta toimitettu Synkkä yksinpuhelu (1946). Aina huomiota ja ristiriitoja herättänyt Paavolainen oli myös Suomen ensimmäisiä vakavasti otettavia elokuvakriitikkoja.

Paavolainen kirjoitti siis kritiikin myös yhden elokuvan jättiläisen, Charlie Chaplinin (1889 – 1977) ensimmäisestä äänielokuvasta Kaupungin valot (1931). Elokuvassa ei ole puheääntä, mutta kuvan kanssa synkronoitu ääniraita, jossa on musiikkia ja äänitehosteita.
Kaupungin valot on yleisesti arvioitu paitsi yhdeksi Chaplinin parhaista, myös koko elokuvan historian merkittävimmistä teoksista.

Olavi Paavolainen –seura on Turussa kotipaikkaansa pitävä kirjailijaseura, joka keskittyy Paavolaisen tuotannon, elämän ja vaikutuksen esittelyyn ja tutkimukseen. Seuran puheenjohtaja on filosofian maisteri, yliopisto-opettaja Tapio Onnela.

Ikäraja
s
Valmistumisvuosi
1931
Ohjaaja
Charlie Chaplin
Lajityyppi
draamakomedia, keskustelu
Kieli
englanti
Tekstitys
suomi
Esityskopio
DCP