Taiteen talon kesänäyttelyt laajentuvat heinäkuussa
3.7.2023
Taiteen talolla nähdään Kaj Stenvallin suuren suosion saaneen Sodan Kasvot -näyttelyn rinnalla myös ukrainalaisten taiteilijoiden ja Taiteen talossa toimivien taiteilijoiden lyhyitä kesänäyttelyitä. Näyttelyiden toteuttamisessa yhteistyössä on Ukraine Solidarity Residency -ohjelma sekä osa ohjelmassa mukana olevista residenssitoimijoista. Mukana yhteistyössä on esimerkiksi AARK (Archipelago Art Residency in Korpo), jolla on myös oma satelliittitila Taiteen talossa.
Ukraine Solidarity Residencies Programme käynnistyi maaliskuussa 2022, jolloin joukko taideorganisaatioita ja residenssitoimijoita halusivat tukea ukrainalaisia ja Ukrainaissa toimivia taiteilijoita tarjoamalla esimerkiksi residenssimahdollisuuksia.
Ensimmäisinä taiteilijoina ovat Tania Slobodianik ja Nataliia Deineka. Slobodianikin videopäiväkirja Never Again ja Deinekan kuuden teoksen kokonaisuus Just don’t tell me about the war ovat esillä 3.-16.7.2023.
Slobodiakin videoteoksessa hän keskustelee äitinsä kanssa tunnoistaan, muistoistaan, sodan tapahtumista ja elämästä, joka ei voi koskaan enää olla ennallaan. Teoksessa nähtävät materiaalit on alkujaan tarkoitettu yksityisiksi, mutta teoksen myötä yksityisestä tulee myös yleistä ja perheen kesämökillä kuvatuista videoista tapa muistaa.
Deinekan kaikki viimeisimmät teokset ovat pohdintoja sodan, kodin, kotimaan, itseidentiteetin ja eksistentiaalisten etsintöjen teemoista. Omien sanojensa mukaan taiteilija lakkasi uskomasta puhtaaseen taiteeseen, taiteeseen taiteen vuoksi.
”Sodan aikana taide ei voi olla politiikan ulkopuolella. Ukrainan taide ei voi nyt olla sodan ulkopuolella.” sanoo Nataliia Deineka.
Muita heinä-elokuun taiteilijoita ovat Polina Choni, Annika Dahlsten, Jouna Karsi, Vlada Kupriyanova, David Muth, Oksana Mykhanko, Stanislava Ovchinnikova ja Anastasiia Sviridenko.
Ukraine Solidarity Residencies Programme
Ukraine Solidarity Residencies -ohjelma käynnistyi maaliskuussa 2022, kun joukko taidejärjestöjä päätti tarjota residenssejä ja muuta tukea ukrainalaisille ja ukrainalaisille taiteilijoille ja taiteen ammattilaisille, jotka ovat kärsineet Ukrainan sodasta.
Yhteistyön tavoitteena on edistää solidaarisuutta perustamalla kestäviä tukiverkostoja ja löytää keinoja, joilla ukrainalaiset taiteilijat voivat jatkaa työtään.
Ohjelman nykyiset yhteistyökumppanit ovat AARK, Taidekeskus Salmela, Connecting Points -ohjelma, Fairres, Goethe-Institut, HIAP – Helsingin kansainvälinen taiteilijaohjelma, Kristiinankaupungin taiteilijaresidenssi, Loviisan taidekeskus, Nelimarkka-museo, Pro Artibus, Tahmelan Huvila, Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö, Kuvittajat ry. ja Värtsilän taiteilijaresidenssi.