“Kaikki maailmalliset olevat ovat uponneet johonkin, joka on uponnut niihin”. Emmanuele Coccia kuvaa upoksissa olemista Kasvien elämä–Sekoittumisen metafysiikka teoksessaan.

Passage installaatio koostuu videoteoksesta ja vesialtaassa olevasta silikoniveistoksesta. Videon pohjana toimii vedenalainen kuvamaailma jota olen kuvannut eri vesistöissä Kreikassa, Suomessa ja työhuoneellani. Teos käsittelee ihmiskehoa ja alitajuisia kokemuksia suhteessa luontoon. Työ onkin syntynyt unia ja todellisuuden piilossa olevia puolia tarkastelevasta prosessista ja selkouni-harjoitteista, joihin myös nimi Passage viittaa. Se on alitajuinen matka kohti syvempää ymmärrystän mielen, luonnon ja todellisuuden eri kerroksiin. Teoksessa vesi näyttäytyy merkityksellisenä elementtinä ja kuvastaa alueita erilaisten pintojen ja syvyyksien välillä: Mikä todellisuudessa on näkyvää tai näkymätöntä, materiaalista tai aineetonta? 

Kiitos Varsinais-Suomen kulttuurirahasto, Suomen Ateenan instituutti ja Turun Taideyhdistys.

Lilli Haapala (s.1984) on turkulainen kuvataiteilija, joka työskentelee monialaisesti muun muassa videon, veiston ja installaation keinoin. Haapala on valmistunut Helsingin Kuvataideakatemiasta Kuvataiteen maisteriksi vuonna 2017, sekä kuvataiteilijaksi (Amk) Turun Taideakatemiasta v. 2015. Haapalalle on myönnetty Taidesäätiö Meritan taiteilijapalkinto vuonna 2018 ja hänen teoksiaan on mm. Valtion taidekokoelmissa. Haapala tarkastelee ihmisen luontosuhdetta mm. unien, luonnonfilosofian ja spekulatiivisen fiktion kautta, työskennellen usein veden ja kasvien parissa.