SEE SAW SEEDS EFFECT 2024 – Cultural Kaleidoscope
- 06.08.2024 klo 14.00—18.00
- 07.08.2024–25.08.2024 klo 11.00—18.00
Historiahuone, Mediastudio
Järjestäjä: Videokaffe, Kulttuurin kärkihanke
Videokaffe ja Conferrence on Arts and Art Projects (C.A.P.)
Taiteen talo Turku || Turun kaupungin välitilamalli – Amiraalistonkadun makasiinit – vanha raitiovaunuhalli, Amiraalistonkatu 8
Taiteen talo Turku: 1. – 25.8.2024: Näyttely avataan yleisölle: 6.8.2024 14.00 PM | Avajaiset: 8.8.2024 17-19.00 PM
Amiraalistonkadun makasiinit: 1. – 30.8.2024: päätösjuhla: 23.8.2024
Cultural Kaleidoscope on kansainvälinen vaihtonäyttely, jossa japanilaiset, suomalaiset ja yhdysvaltalaiset taideryhmät työskentelevät paikallisen taiteen vahvistamiseksi. Näyttelyn nimi Cultural Kaleidoscope, tarkoittaa kulttuurien kaleidoskooppia, ja se viittaa taiteilijoiden sekä taiteen aiheiden jatkuvaan vaihteluun, jotka yhdistyvät luodakseen erilaisia ja dynaamisia kokemuksia. Näyttelyn avulla pyrimme luomaan uuden tilan taiteen yhteiskehittämiselle alueellamme keskustelemalla osallistuvien maiden yhteisistä kiinnostuksen kohteista, kuten ”elämän paikasta”, ”yhteydestä elämään ja kulttuuriin” sekä ”yhteydestä luonnolliseen ympäristöön”.
Kansainvälinen vaihto-ohjelma See Saw Seeds alkoi vuonna 2015 yhteistyössä Japanin, Saksan ja Suomen paikallisviranomaisten, järjestöjen ja kansalaisten kanssa. Ohjelma on tuottanut 13 näyttelyä, mukaan lukien See Saw Seeds Effect -näyttelyt, yli 60 residenssijaksoa kussakin maassa sekä kuusi kaksikielistä (japaniksi/englanniksi) julkaisua.
Japani: C.A.P. – Conferrence on Arts and Art Projects
C.A.P. on vuonna 1994 perustettu voittoa tavoittelematon järjestö ja taiteilijavetoinen organisaatio, joka on edistänyt paikallista taideyhteisöä monenlaisella taideaktiviteetilla, joka perustuu ”taiteen ja yhteiskunnan yhdistämiseen sekä kulttuurivaihdon elävöittämiseen”. Järjestö on myös edistänyt sen paikallista yhteisöä maailmanlaajuisesta näkökulmasta, jotta se näkisi myös oman alueensa globaalista näkökulmasta. Lisäksi järjestö on tehnyt yhteistyötä sekä vaihtanut kokemuksia ulkomailla toimivien taideryhmien kanssa (Saksa, Suomi, Yhdysvallat jne.), joilla on samankaltainen hallintopolitiikka. C.A.P. on yksi Japanin vanhimmista voittoa tavoittelemattomista taiteilijalähtöisistä järjestöistä, ja se on aina lähestynyt yhteiskuntaa osallistavasta näkökulmasta.
Osallistuvat taiteilijat: ASAYAMA Miyuki, IKEDA Kei, IKEHARA Yuta, MORI Nobuko, NAKAMURA Yukiko, OHTSUKA Naoko, SAKUMA Hana, UEOKA Yuki
Suomi/USA: Videokaffe
Videokaffe on vuonna 2012 perustettu, Turussa sijaitseva kymmenen taiteilijan yhteistyöverkosto, taiteilijakollektiivi, joka toimii Pohjois-Amerikan ja Euroopan välillä. Työskentelemme eri tieteenaloilla, kuten kuvanveistossa, videotaiteessa, performanssissa ja uusmediataiteessa. Uskomme, että tehtävämme on lunastaa takaisin arvot, jotka olemme vaarassa jättää taaksemme, ja vahvistaa niitä edistämällä uteliaisuutta, omien käsien käyttöä ja keksimisen iloa. Videokaffe tutkii käsityön ja teknologian risteyskohtia julkisten taideveistosten, näyttelyiden, residenssien ja verkkopohjaisten verkkoalustojen avulla. Näyttelyiden välillä Videokaffen jäsenet tapaavat säännöllisesti verkossa ja yhdistävät työhuoneensa verkkoteknologian ja videokuvauslaitteiden avulla. Videokaffe-kollektiivi tutkii tällä yhteistyötavalla erilaisia teemoja kuten tekemisen tulevaisuus, kollektiivinen toiminta ja yksilöllinen käytäntö sekä työn ja leikin performatiivisuus tutkimisen ja löytämisen välineenä.
Osallistuvat taiteilijat: AHO Heini (FIN), ANDREAS Mark (USA), BURTONWOOD Tom (USA), HOLMES Holly (USA), MILD Jenny (FIN), PIKKARAINEN Sami (FIN), PYSTYNEN Erno (FIN), SUORLAHTI Olli (FIN), WESTPHAL Thomas (GER/FIN), ZIEGLER Sebastian (GER/FIN).
Hanketta tukevat Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation, Suomen Japanin instituutti, Saksan konsulaatti Osakassa, Koben kaupunki, C.A.P.:n kannatusjäsenet, Pola Art Foundation, Taiteen talo Turku, Ars Nova Aboa Vetus -nykytaidemuseo, Turun kaupunki, Turun kaupungin kulttuurinkärkihanke sekä Fimbul Taiteilijatalo.
Cultural Kaleidoscope on osa kulttuurin välitilamallin pilottia ja toteutetaan yhteistyössä Turun kaupungin kanssa osana Kulttuurin kärkihanketta.